Ti zničili nedávno dokončenou část posezení vedoucí z parku v Husových sadech směrem k plaveckému bazénu. Strážníci proto zkusili vyrazit do boje s vandaly za pomoci sociálních sítí a také odměny 5 tisíc korun za dopadení pachatele. A výzva zabrala.

„Je vidět, že Sokolovákům není lhostejné, jak se ostatní chovají k majetku města. Výzva na sociálních sítích a odměna 5 tisíc korun pomohly dopadnout dva pachatele ve věku 15 až 20 let. Jejich řádění v parku překvalifikovali policisté na trestný čin, a to vzhledem k výši způsobené škody,“ řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Škoda byla vyčíslena na 9,5 tisíce korun.

Kromě Pětky a Patnáctky si své trasy mohou odběhnout i děti, například ti nejmenší, Pidižvíci (snímek je z loňského ročníku).
Seriál Běžíme na hrad jde do finále

„Zničeny byly lavičky, polámali nově zasazené stromky a kolem šachového stolku se snažili vykopat posezení, které tam bylo zhotovené, takže tam budou muset proběhnout terénní úpravy,“ vypočítal řádění vandalů Picka.

Jak dodal, váží si zájmu občanů a odměnu jim spolu s velitelem městské policie velmi rád předá.

Své o řádění vandalů vědí i Sokolovské technické služby (Sotes). Každoročně vysází 70 až 100 kusů stromků ve městě a každý rok se na nich podepisují vandalové. Stromy vytahají ze země, jinde jim polámali kmen či korunu stromu. Svou takzvanou sílu si vandalové dokazují především o víkendu.

„Jen od počátku roku zničili vandalové na deset stromů. Nákupní cena jednoho z nich se pohybuje od 1800 do 2700 korun, a to nepočítám naši práci při sázení zeleně. K vandalství dochází většinou o víkendu,“ spočítal škody před letními prázdninami Martin Talíř ze střediska zeleně Sotes.