„Vážená redakce, rád bych seznámil prostřednictvím této stránky čtenáře s osudy svých přátel (většinou trampů) žijících v zahraničí, kam kdysi nedobrovolně emigrovali,“ píše čtenář–reportér Ladislav Nykl z Chodova. „Většina z nich se rozešla po roce 1968 do všech koutů světa, a přesto i po skoro 40 letech nezapomněli na to, jak tady doma prožívali své Vánoce. A tak staré české tradice neustále udržují. Předávají je pak svým dětem, aby nezapomněly, že jejich rodná zem, odkud všichni pocházejí, je Česká republika.“

Colorado (USA)

Píše mi muzikant, skladatel a spisovatel, kamarád Jerry Vecka (Pupál) z Colorada:
„Tobě a všem lidem dobré vůle přeji já a Dana veselé a šťastné svátky vánoční. Vánoce slavíme zrovna tak jako vy doma. Místo kapra máme rybu chycenou v květnu na jezeru Taylor v Gunnison County. Je to horské jezero položené ve výšce kolem 11000 stop a ryba se jmenuje Lake Trout (pstruh jezerní), neboli Mekáč. Tak ji počesku nazýváme. Tato rutina se opakuje každý rok už po mnoho let.

Úlovek pak odpočívá v ledu na mrazáku od května do Vánoc. Perfektní úschovna. Po roztátí ledu je jak vytažená z jezera! Celý Štědrý den se nepapá, aby bylo vidět zlaté prasátko. Rybí polévku nevaříme. Spíš máme polévku čočkovou a po ní následuje ten usmažený ´Mekáč´ s bramborovým salátem.
Ty brambory jsme si vypěstovali sami na naší zahradě. Vyšly nám dva druhy, a to ´salátovky´neboli ´rohlíčky´ a tak zvané Yukon Gold, žluté jak zlato. Proto ten název.

Na rozdíl od americké zvyklosti dávat dárky druhý den, my je dáváme na Štědrý den večer. Dětičky tak měly vždy naloženo dvakrát. Momentálně jsou děti roztroušeny po Americe, a tak jim dárky posíláme poštou. Nejlépe tak měsíc před slavnostní večeří. Nechybí před štědrovečerní hostinou den Díkůvzdání, za dobré papání a samozřejmě vzdání díků za to, že u toho papání jeden vůbec může, a je mu dopřáno, sedět ve zdraví u stolu.

V pohodě si připijeme vínem a nesmí chybět ani nejlepší pivo na světě, a to je pochopitelně Pilsner – Urquell. Vzpomínám si, že jsem na Vánoce v Brně hrával jako kluk na housle.

Nejel jsem na setkání s kamarády do Texasu, neboť pěstuji slepice a ty potřebují hospodáře. Mohl bych snad vyrazit a přijet, ale jak podotkla kamarádka Šiška, musel bych zapřáhnout i kurník! Jako za auto. Koupil jsem 24 kuřat a z toho bylo 14 kohoutů.

Chvíli byl klid, než se naučili zdatní a dobře živení borci kokrhat. Netrvalo týden a sousedi mi vyhrožovali palnou zbraní. Tedy těm kohoutům. Teď mám zaplať bůh jen jednoho, jak se říká ´na semínko´. Tak ještě jednou šťastné a veselé svátky vánoční. Pupál a Dana

P.S.: Pro mne jsou Vánoce všechny krásné. Jsou tu obyčejně s bílým a čerstvě napadaným sněhem. S dětičkami bylo slavení drobátko hlučnější, ale taky fajn.

Vancouver (Kanada)

Další dopis je od kamaráda Aleše z Kanady, redaktora českého časopisu Stopa:
Ahoj Franku, co se Vánoc týče, tak je slavíme od prvého dne zrovna jako v Česku. Máme rybu a řízky s bramborovým salátem. Slavíme na Štědrý večer a dětem i vnoučatům naděluje Ježíšek. Pak odjedou domů a tam jim druhý den k ránu naděluje Santa a v poledne mají slavnostní oběd po té slavnostní večeři, kterou měli den předtím u nás doma. Děti ani dospělí si nestěžují, časově se to netluče a každý je happy.

Jak naše Stanya, tak náš Aleš junior mají kanadské partnery a i oni jsou se vším srozuměni a není problémů. Mají každý holku a kluka, takže je radosti až až.

Za rybu nemáme kapra, ale rybu s bílým masem, jako je White Fish, Cod, Snapper a podobně. Kapr není zdaleka tak dobrý a má šíleně kostí. Ty ryby, co jíme, vůbec žádné kosti nemají. Ryby milujeme a všechnu Sea Food, krevety, kraby, ústřice, chobotničky, herinky, makrely, mussels a jiné škeble.

To jíme průběžně celý rok, aspoň jednou dvakrát týdně. Ryby jsou zde několikanásobně dražší než maso, ať hovězí nebo vepřové či skopové. Z ryb je nejchutnější uzený losos, je jedno, kterého je druhu (Sockey, Pink, King, Chum, Coho). Maruš to pak sama udí, máme přenosnou udírnu jak na elektriku, tak na dřevěné uhlí, pro použití v divočině. Udí se 8 –9 hodin na speciálním dřevě (Hickory) nebo i jiném z listnáčů. Snad jsem vyčerpal Tvoje otázky a zatím ahoj, Aleš.

Dodatek od Maruš: Oběd na Christmas Day, to je tady největší svátek: všichni mají krocana, nádivka se peče zvlášť a je úplně jiná než česká, bramborovou kaši s přílohou malých kapustiček dušených s mrkvičkou, navrch osmažená cibulka s mandlemi.
Také se podávají sladké brambory rozmačkané na kaši, navrch se dá hnědý cukr a to se přikryje para ořechy, to je opravdová pochoutka. Krocan se samozřejmě podává s brusinkami, kupují se čerstvé a vaří se s cukrem, vodou a pomerančem. Cukroví, jako je naše, tu neznají, ale jsou jeho obdivovateli a rychle v nich mizí. Zdraví Tě Maruš.