V Karlových Varech vánoční sláva začne už tento víkend. Letošní trhy se budou konat ve Smetanových sadech před Alžbětinými lázněmi. V rámci jejich zahájení se bude zároveň rozsvěcovat vánoční strom u pošty. Celý park a prostranství jsou slavnostně nazdobené a pódium pro koncerty a kulturní program natočené směrem k hlavní poště.

Dokonce i v Lokti se na první advent bude rozsvěcet vánoční stromek, ale letos bude mít tato akce charitativní rozměr. Během večera bude totiž vedení města spolu s Vladimírem Suchanem předávat šek na 30 tisíc korun dvěma nevidomým dívkám.

„Vydal jsem kalendář plný svých fotek z Lokte, který jsme prodávali, a právě výtěžek z prodeje jde na pomoc konkrétním lidem, dívkám z Lokte,“ uvedl autor kalendáře Vladimír Suchan. Z 950 kusů se prodalo úctyhodných 600 kalendářů. „Chceme tak založit novou tradici, kdy budeme vyhledávat cestu, jak pomáhat přímo Lokeťákům,“ řekl k předání šeku Suchan.

Viktor Braunreiter, autor hry a zároveň jedna z nejvýznamnějších postav v ději.
Napsat divadelní hru je hořkosladké

A dodal, že od agentury Vlny dostanou dívky malé překvapení. Toto hezké gesto ocenil i místostarosta Lokte Petr Zahradníček. „Veškerý výtěžek z prodeje letošních kalendářů dostanou dvě nevidomé sestry Bukóciovy z Lokte,“ upřesnil.

Přijďte strávit společně adventní čas v Sokolově. Po všechny adventní neděle je připraven vánoční program, včetně voňavých trhů nejen s vánočním zbožím. Vše začne rozsvěcením vánočního stromu na Starém náměstí 3. prosince. Program začíná už ve 14 hodin. Součástí akce je druhý ročník Adventního běhu, tradiční koncerty, nebo polévka podávaná starostou města. Jednou z letošních novinek je například ohňová show, akrobacie a fyzické divadlo v podání souboru Amanitas Fire Theatre. Před samotným rozsvícením vánočního stromu nebude chybět překvapení.

Příznivci alpských strašidel se pak mohou těšit na Průvod čertů 10. prosince, letos s prodlouženou trasou, a milovníci vánočních a muzikálových melodií na Vánoční koncert 25. prosince v klášterním kostele. Pořídit drobný, hezký dárek mohou lidé letos mimořádně na Charitativním jarmarku 17. prosince v prostorách Hornického domu. K prodeji zde bude převážně ručně vyráběné zboží z chráněných i domácích dílen. Výtěžek pořadatelé věnují nadačnímu fondu Šance onkoláčkům.

Ilustrační fotografie.
Nazujte tenisky a běžte za nemocné dívky

Tradiční Mariánskolázeňský vánoční trh odstartuje ve čtvrtek 7. prosince. Kolonáda se v adventní tržiště a kulturní centrum promění až do neděle 10. prosince. Organizátoři i letos připravili bohatý program pro všechny věkové skupiny.

Během čtyř dnů se na kolonádě vystřídá několik set zpěváků, hudebníků, taneční, divadelníků a akrobatů.

„O zahájení, které se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince v 17 hodin, se postará dětský pěvecký sbor Canzona a akrobaté Žongléros Ansámbl,“ informovala Markéta Monsportová z pořádající agentury.

Právě akrobaté nachystají originální představení, během něhož se rozsvítí vánoční strom. Poté kolonádu rozezvučí kladenská kapela Zrní. Návštěvníci trhu se mohou během čtyř dní těšit například také na vokální kapelu Yellow Sisters, která se do Mariánských Lázní vrátí po pěti letech. Program okoření také brněnská skupina Jablkoň. O sobotní program se postará několik sborů a souborů nejen z Mariánských Lázní a večer se všichni mohou těšit na blues-rockové melodie v podání Mustang Bluesride a Stan & Tonny Revival bandu. Nedělní odpoledne přenese návštěvníky trhu do dvacátých a třicátých let minulého století, na pódiu totiž vystoupí Sestry Havelkovy s hudebním doprovodem. Součástí trhu jsou také prodejní stánky s rozmanitým zbožím a ukázkami řemesel. Pro dětské návštěvníky bude k dispozici výtvarná dílna.

Ilustrační foto
Kojenecký ústav pro děti do tří let rozšíří služby o terapeutické centrum

Malý adventní trh a slavnostní rozsvěcení vánočního stromu pořádá tuto neděli také město Františkovy Lázně a Městské kulturní středisko Františkovy Lázně. Slavnost se koná u hudebního altánu u Františkova pramene. Trh potrvá od 10 do 19 hodin a během té doby bude nachystaný kulturní program. V 15 hodin vystoupí žáci ze ZUŠ Járy Cimrmana Františkovy Lázně, o půl hodiny později pak žáci ze ZŠ Františkovy Lázně. V 16 hodin bude pódium patřit Honzovi Jarešovi, který zavzpomíná na hudební legendy. V 17.15 hodin dojde k rozsvícení vánočního stromu a program završí od 18 hodin vystoupení Petry Janů.

Živo bude o víkendu také v Chebu. Mimo jiné zde v sobotu od 14.30 do 15 hodin a od 17.25 do 17.55 hodin vystoupí Bára Basiková, v neděli pak na chebských vánočních trzích zazpívá ve stejný čas Ivan Hlas.

Oslavy adventu vypuknou ve velkém i v neděli 3. prosince v Aši. Od 15. hodiny se na Poštovním náměstí uskuteční řada předvánočních akcí. Vystoupí zde například kapela z německého Plavna. Dále jsou na programu i hudební vystoupení žáků ze základní umělecké školy. A v 18 hodin se uskuteční slavnostní rozsvěcení vánočního stromku. Od 19.15 hodin bude následovat lampionový průvod ke kostelu.

V kostele se následně uskuteční svatá Česká mše vánoční. Následně se mohou těšit obyvatelé Aše na vystoupení Vlasty Horvátha, který však do města zavítá až 16. prosince od 19.20 hodin do kulturního centra LaRitma.

Ježíškova vánoční pošta v Božím Daru začíná v pátek razítkovat příležitostným razítkem zásilky. Letos je na něm adventní věnec a nápis Boží Dar.
Ježíškova pošta orazítkuje zásilky adventním věncem