Důvod k radosti má František Plemeník z Vintířova. Pštrosí samice emu, kterou chová na zahradě, začala o minulém víkendu snášet vejce. A jsou opravdu pořádná. Váží okolo půl kilogramu a měří 12 krát 8 centimetrů. Kdo ještě pštrosí vejce neviděl, může být překvapený tím, že je zelené. „To zařídila sama příroda. Je to kvůli tomu, aby nebyla vidět v trávě,“ vysvětlil Plemeník.

Současně doplnil, že právě nyní nastává období, kdy samice bude snášet vejce s odstupem tří až čtyř dnů. Teď má svůj čas. Je totiž protinožec,“ podotkl chovatel.

Gurmáni říkají, že pštrosí vejce chutná velmi dobře. K dostání je však velmi vzácně. Před úpravou by si hospodyňka měla rozmyslet, jakým způsobem ho zpracuje. Jeho skořápka je totiž až dvacetkrát silnější než u vejce slepičího. Proto není vhodné k vaření natvrdo. „Naše dcera z něj udělala výbornou omeletu a říkala, že je takové mazlavější a hutnější. Také má více žloutku než bílku,“ poznamenal Plemeník.
Předloni chovatel napočítal, že mu samice snesla 28 vajec. „Jsem velice zvědavý, kolik jich bude mít tentokrát,“ dodal.