Ty poté předal přímo lékařům v nemocnici zástupce ředitele kynšperské věznice plukovník Ladislav Pokorný a speciální pedagožka Kateřina Vorlíčková. Setkání si nenechal ujít ani primář oddělení Ondřej Čapek. Pro děti nebývá návštěva a pobyt v nemocnici radostnou událostí a hračky můžou pomoci rozptýlit jejich pozornost a snížit stres. Projekt dala do pohybu vychovatelka Berta Majerníková.

„Bez pomoci ostatních kolegů z věznice by byl ale projekt těžko realizovaný. Výrazně mi pomohli se sháněním materiálu i s organizací,“ říká Majerníková.

„Na výrobě hraček pracovala pod vedením vychovatelky desítka odsouzených po dva týdny a vědomí, že pomohli dobré věci, může pomoci v procesu jejich resocializace,“ říká mluvčí kynšperské věznice Petra Bělíková.

„Odsouzení jsou rádi, že mohou být užiteční a pomoci dobré věci. Sami přicházejí s novými nápady, které chceme využít při výrobě dalších předmětů a pomůcek,“ řekl Ladislav Pokorný.

Dobrou zprávou je, že kynšperská věznice chce v projektu i nadále pokračovat a zaměřit se například i na výrobu předmětů pro seniory a dlouhodobě nemocné.

Podobná akce proběhla i v sokolovské nemocnici. Zde vyslyšeli přání zdravotníků tamní fotbalisté Baníku. „S Baníkem pravidelně navštěvujeme dětské oddělení naší nemocnice začátkem léta a pak před Vánoci s dárečky pro hospitalizované děti. Rozdáváme tak radost, takové návštěvy vždy potěší nejen děti, ale i jejich rodiče,“ říká mluvčí sokolovské nemocnice Markéta Singerová.

Pálení čarodějnic je jednou z velmi oblíbených josefovských akcí.
Díky projektu i místním dostane kultura nový prostor