„Věznice se krátce před vypuknutím koronavirové pandemie pustila do dlouho plánované kompletní opravy další vězeňské ubytovny. Nyní je zhruba v polovině prací,“ řekla mluvčí kynšperské věznice Petra Bělíková.

Akce začala opravami podlah, které byly před úpravami téměř havarijní. Původní betonové povrchy odstraňovala firma až na nosnou konstrukci za pomocí odsouzených, které si na bourací a pomocné práce najala. Harmonogram prací ale načas narušila opatření proti šíření nemoci covid-19.

„V květnu se začalo s výměnou původních dřevěných oken za plastová souběžně s opravami rozvodů vody, odpadů a kanalizace. Provádí se také úpravy elektrorozvodů, telefonních i datových rozvodů a na řadě jsou změny dispozic některých ložnic,“ popsala průběh prací Bělíková.

Julie Trnčáková z Karlových Varů se narodila 
2. srpna 2020 v sokolovské porodnici.
FOTO: Právě jsme se narodili

Větší ložnice sloužily k ubytování až dvanácti odsouzených. Jejich rozdělení zděnou příčkou přinese možnost vhodnějšího ubytování po menších kolektivech.

V další etapě bude opravena vězeňská jídelna, vestibul a kanceláře personálu. Na pracích prováděných svépomocí se podílejí odsouzení pracovně zařazení ve vlastních režijních provozech.

Objekt bývalých kasáren zprovoznila vězeňská služba v roce 1995 jako objekt Kolová organizačně začleněný pod věznici v Horním Slavkově.

Osamostatnila se 1. ledna 2000. Jedná se o věznici s ostrahou, kde jsou oddělení s vysokým stupněm zabezpečení a se středním stupněm zabezpečení. Aktuálně tam vykonává trest téměř 500 odsouzených.