Na spojení obou břehů a zprovoznění lávky Sokolováci netrpělivě čekají. Jde o spojnici mezi Starým náměstím a parkem v bývalém Jižním lomu. Lávka měla být kompletně hotová už letos. Stavaři však oznámili, že dříve než příští rok to nebude. V zimě totiž nevhodné klimatické podmínky nedovolí využít některé technologie a tak se jako reálný termín dokončení jeví jaro příštího roku.

Investorem je ministerstvo financí a finančně se spolupodílí i Sokolov. Celkové náklady jsou zhruba 58 milionů korun, Sokolov zaplatí 1,8 milionu korun. Stát stavbu zaplatí z fondů na následky zahlazování důlní těžby. Jako neuznatelné náklady však vyřadil ze zakázky veřejné osvětlení a kamerový systém. Město se rozhodlo je zaplatit ze svého.

Ze všech mostů a můstků, kterých je v Sokolově mnoho, byla Krejcarová lávka v nejhorším stavu. Město ji dokonce jeden čas muselo zcela uzavřít, a to kvůli bezpečnosti.

Přebuz
Proti covidu pijí špiritus, konzumují zelí a rozestupy dodržují i s chalupami

První mostovka složená ze šesti částí byla zkompletovaná na staveništi. A během jednoho dne v polovině července pak byla na svém místě. Další díly nad řeku instalují dělníci už po jednotlivých částech. V listopadu přijel opět jeřáb a spojil oba betonové pilíře na březích. Ve čtvrtek 9. prosince se montovaly další velké díly, směrem ke Starému náměstí. Lávka pro pěší je navržena jako ocelový zavěšený most o třech spojitých polích s horní mostovkou. Hlavní trám sestává ze dvou plnostěnných nosníků vzájemně propojených příčníky a bude prostřednictvím šikmých táhel zavěšen na ocelovém nosníku, respektive pylonu.

Původní projekt hovořil o mnohem vyšší částce, zhruba 70 milionů korun. Došlo proto k přepracování projektu.

Lávka je spojnicí s Jižním lomem, s nímž má město do budoucna plány. Už v současné době jde o jednu z rekreačních oblastí, která propojuje vodácké tábořiště, park, meandr řeky Ohře a na druhém břehu Staré náměstí.

„Název lávky je odvozen z minulosti, kdy se za přecházení vybíraly krejcary,“ řekl ředitel muzea Michael Rund.