Nezávislí v čele, vítězní komunisté v opozici. Tak by se dal shrnout konečný povolební stav v Horním Slavkově. Na postu starosty stanul lídr kandidátky Nezávislých Alexandr Terek, novou koalici utvořilo celkem šest stran a hnutí. Podle slov Josefa Peroutky se komunistům nepodařilo najít společnou řeč kvůli předsudkům, které ohledně strany ve společnosti panují.

„Stejně jako v minulém období jsme skončili v opozici. Kvůli určitým předsudkům o spolupráci s námi ani tentokrát nikdo neměl zájem. Koalici ale nehodláme házet klacky pod nohy. Naopak chceme společně pokračovat ve zvelebování města. Současně ale věříme, že tu bude zachována diskuze a demokracie," pronesl na ustavujícím zastupitelstvu lídr kandidátky KSČM Peroutka. Vyjádřil ale i určitou rozmrzelost nad tím, že obsazení nového vedení města nereflektuje přání občanů. V opozici komunisté zasednou spolu s ČSSD, která po nich získala druhý největší počet hlasů. Josef Peroutka stejně jako v minulém volebním období získal místo předsedy kontrolního výboru města.

V patnáctičlenném zastupitelstvu tak bude mít koalice celkem deset hlasů. Ve vedení města usednou zástupci ODS, Strany zelených a hnutí SOS a Pro Slavkov. Novým starostou byl zvolen lídr kandidátky Nezávislých, živnostník Alexandr Terek. Protikandidátem mu byl Rudolf Tomíček z ČSSD, toho ale s celkem pěti hlasy podpořili pouze zástupci KSČM a ČSSD. Pro svou funkci bude starosta stejně jako v minulém volebním období uvolněný. Prvním neuvolněným místostarostou se stal Tomáš Straka ze Strany zelených, druhým, taktéž neuvolněným místostarostou bude Petr Čavojský z ODS. Na zbývající místa v radě města zastupitelé zvolili Jiřího Kosmáka z hnutí Pro Slavkov a Jiřího Havla z SOS. Předsedou finančního výboru se stal Jiří Janeček za Nezávislé. Koalici pak dotvoří ještě TOP 09. „Shodu ohledně uskupení, která koalici utvoří, jsme našli už během prvního povolebního jednání. Některé dohady se pak objevily až ohledně personálního obsazení," prozradil z politického zákulisí novopečený starosta Alexandr Terek.

Ustavující zasedání zastupitelstva téměř zaplnilo velký sál městského kulturního střediska. Lidé se ptali na kauzy, které město v uplynulém volebním období pronásledovaly, a na plány nového vedení do budoucna. O těch se ale podle slov nově zvolených radních konkrétně rozhodne až při sestavování rozpočtu na následující rok.