Jednu miliardu korun uvolní stát na podporu českého lázeňství, a to v rámci voucherů. V Karlových Varech to včera oznámila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ta zde společně s premiérem Andrejem Babišem a ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem jednala s představiteli města Karlovy Vary, s předsedou karlovarské sekce Asociace hotelů a restaurací Janem Kronikou a Eduardem Bláhou, prezidentem Svazu léčebných lázní České republiky.

„Od 1. července bude platit vládní voucher. Diskutovali jsme znovu o tom, jak sem nalákat zahraniční klientelu, na které jsou zdejší hotely závislé,“ uvedl po jednání premiér Babiš. „Domlouvali jsme se také o otevření Schengenského prostoru a řešili jsme poskytování víz cizincům,“ doplnil premiér.

Premiér Andrej Babiš společně s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou navštívili v Karlových Varech sklárnu Moser, kde řešili pokoronavirovou situaci v podniku a případnou pomoc.
Premiérovi vrtali na oficiální návštěvě v Karlových Varech koleno

Vládní vouchery, které bude mít ve své gesci Ministerstvo pro místní rozvoj, jsou inspirovány těmi karlovarskými. Zatímco ty cílí na podporu hotelové klientely, vládní budou podporovat lázeňské hosty. „Zájemce si na našich stránkách nebo stránkách CzechTourismu vygeneruje daný hotel, který nabízí lázeňské služby, získá unikátní kód a ihned dostane slevu,“ informovala ministryně Dostálová.

Podmínkou je, že host musí strávit v lázních minimálně šest nocí a využít minimálně pět procedur. Pak každá osoba získá voucher na čtyři tisíce korun. Podle prezidenta Bláhy by tak úspora mohla pro lázeňské hosty činit kolem padesáti procent.

„Vouchery budou platit od 1. července až do konce roku. Pokud se uvolněná jedna miliarda korun na ně nevyčerpá, program bude pokračovat i příští rok,“ dodala ministryně pro místní rozvoj.

Vedle toho chce vláda jednat také o programu „Covid ubytování“, který má hoteliérům nahradit ztráty.

Jak doplnila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová, z celkem 3250 voucherů, které vydávají Karlovy Vary, se zatím vydalo 1390.

Na místo přijelo několik policejních posádek.
VIDEO: Za rvačku před Tescem hrozí výtržníkům vězení