Není jim lhostejný osud těch nejmenších, kteří se ocitli ze dne na den bez svého domova. Na útěku před válkou si jejich matky stačily pobrat většinou jen základní věci, které se vešly do jedné tašky. Děti se ocitly v cizí zemi a nechápou co se děje. Vojáci se proto rozhodli uspořádat už podruhé sbírku hraček pro ty nejmenší. Poprvé to bylo nedávno pro pacienty dětského oddělení sokolovské nemocnice. Nyní hračky míří ukrajinským dětem a lidé, kteří je posílají, doufají, že jim na tvářích vykouzlí úsměv a alespoň na chvíli dají zapomenout na nelehké dny, které spolu se svými rodinami prožívají.

"Naši studenti se zúčastnili sbírky hraček pro děti z Ukrajiny, kterou pořádala mateřská škola Pionýrů v Sokolově. Nezůstala stranou při zvedající se velké vlně solidarity při pomoci lidem z Ukrajiny. Sbírku podpořili nejen žáci vojenské střední školy, ale i jejich zaměstnanci z řad profesionálních vojáků a občanských zaměstnanců. Hračky byly předány žáky druhého ročníku do rukou usměvavé paní ředitelky Romany Veselkové, která nás vřele přivítala a sbírku různých hraček, od plyšáků, po autíčka a společenské hry, si převzala," říká za vojenskou školu Šárka Pitrmocová.

Nemocnice Sokolov
Ukrajinský personál v nemocnicích zůstává a snaží se pomoci svým rodinám

Vojenská střední škola v Sokolově se snaží zapojit do různých kulturních i společenských akcí města. Díky veliké snaze všech pracovníků této školy se letošní rok budou nejen žáci ještě více zapojovat do dění v okolí Sokolova a navazovat nové spolupráce.

Koncem loňského roku udělali vojáci radost i dětskému lůžkovému oddělení sokolovské nemocnice. Lékaři tohoto oddělení se totiž o studenty starají jako praktici. "Na zdejší škole nemáme ošetřovnu a tak jsme s nemocnicí, vlastně dětským oddělením domluvili spolupráci. Tato akce byla jakési poděkování za jejich vstřícnost," řekl velitel sokolovské vojenské školy Daniel Chval. Tomu nebyla lhostejná celá situace, která se na Ukrajině děje, a proto nabídl pomocnou ruku a azyl ve svém domě třem ukrajinským uprchlíkům, mezi nimiž jsou dvě nezletilé děti.

Eva Zaoralová s Jiřím Bartoškou na křtu své knihy o festivalu
Zemřela Eva Zaoralová, dlouholetá opora karlovarského festivalu