Vozíčkáři v Sokolově volají po bezbariérovém přístupu. Někteří z nich již léta nebyli na koncertech či v kině, protože se tam sami prostě neměli šanci dostat. Město se snaží vyjít jim vstříc a leckde již takový přístup zhotovilo. Co se však týče ostatních, tedy ne městských institucí, tam podle města není v jeho silách zajistit podobně bezproblémový přístup.

„Zajímá mne, zda bude nebo byla provedena studie o tom, jak je Sokolov dostupný ke kultuře, lékařům, obchodům a podobně z hlediska invalidních občanů a zejména vozíčkářů. Jsou lokality, které dělají městu ostudu a výše uvedeným lidem činí veliké obtíže v dostupnosti," stěžuje si jeden z občanů.

Úředníci vysvětlují, že se snaží podobné zábrany odbourat, ale ne všude mají přístup. Pozemek či budovy prostě nejsou jejich. Jinde jsou podobné úpravy zase velmi nákladné a musejí se dělat postupně. Město Sokolov má zpracovaný dokument s názvem Naše město – Bezbariérové město, jehož cílem je zpřístupnění města osobám s omezenou schopností pohybu a orientace.

„Bezbariérové přístupy i celkové bezbariérové řešení staveb realizujeme již v rámci jednotlivých investičních akcí. Bezbariérové vstupy do objektů, které jsou v majetku jiných vlastníků, jsou realizovány v rámci stavebních úprav těchto jednotlivých objektů (ISŠTE, Česká pošta, Úřad práce Sokolov, Finanční úřad Sokolov nebo poliklinika)," říká Hana Špičková z odboru rozvoje města. Připomněla, že v letošním roce byl vybudován bezbariérový přístup do kina Alfa.

„Co se týče městského domu kultury (MDK), v současné době je zde zajištěn přístup do divadla. Město Sokolov má projektovou dokumentaci na stavební úpravy objektu MDK včetně bezbariérového řešení uvnitř celé budovy. Nicméně finanční částka je velmi vysoká a vzhledem k tomu, že se dosud se nepodařilo získat žádné finanční prostředky z Evropské unie, stavební úpravy probíhají po jednotlivých etapách. Chápeme, že se jedná o výraznou komplikaci pro život lidí, zejména na vozíku. Ovšem není v silách města zajistit přístupy na pozemky a objekty cizích vlastníků," dodala Špičková.