Do budoucna má šanci být na oblíbených a vyhledávaných turistických známkách. Jejich zařazení do výroby mohou ovlivnit i obyvatelé města formou internetového hlasování. První kolo bylo pro vyhlídku úspěšné, postoupila dál do hlasování. „Výroba nových známek podléhá velmi přísnému procesu schvalování. Každá žádost o novou známku je projednána na poradě vedení výrobce, kde se zhodnotí, zda dané místo splňuje podmínky pro výrobu a zda postoupí do hlasování. V prvním kole se nám podařilo uspět a nyní jsme postoupili do hlasování," uvedla Jitka Hloušková z infocentra v Chodově s tím, že turistické známky jsou ideální formou pro zviditelnění našeho hornického regionu.

„Věříme, že i malými krůčky můžeme náš region propagovat," doplnila Jitka Hloušková. Vyhlídka poblíž Tatrovic byla otevřená v rámci oslav svatovavřinecké pouti v roce 2014. Původně vyhlídka na Liščím vrchu u Tatrovic. Bájný kopec Föllerberg nebo li Liščí kopec byl pojmenovaný podle velkého množství bramborových polí.Ty zde vybudovali kolem 18. století obyvatelé nedalekých Tatrovic. „Cestou k vyhlídce je možné si v lese všimnout mnoha zpola zarostlých kamenných zdí, které sedláci stavěli na hranicích svých polí z kamenů nalezených v neúrodné půdě hory. K Föllerbergu se váže i mnoho pověstí, z nichž nejznámější je pověst o pokladu nesmírné hodnoty ukrytém v nitru kopce. Ten, kdo by znovu našel čarovný kvítek na svazích Föllerbergu, bude prý moci znovu horu otevřít a odnést si její poklady," popisuje chodovský historik Miloš Bělohlávek.

Pro obyvatele blízkého Chodova prý mělo místo zvláštní význam. Podobně je tomu dodnes. „Z žádného jiného vrchu v okolí nebylo tak krásně vidět na celé chodovské údolí. Skále, před kterou stojíte, proto říkávali místní Němci „Chodaublick". Pro mnoho rodin byla oblíbeným místem nedělních výletů. Následkem nuceném vysídlení původního německého obyvatelstva po roce 1945 došlo k narušení místní paměti a chodaublick upadl v zapomnění. Teprve až díky vzpomínkám původních chodovských obyvatel, dnes žijících v Německu, byla vyhlídka znovuobjevena ," dodal historik.

Klára Čurlinová