Sokolovská radnice ho zakoupila za sto tisíc korun a využívat ho chce i pro případ krizových situací či na pořádání kulturních akcí. Pro lidi bez přístřeší ho v Sokolově začali stavět právě včera. Přes víkend se vyhřívaný stan dovybaví a v pondělí večer v něm může přespat až 16 lidí. Stan bude mít pevně stanovený provozní řád.

„Prostřednictvím městské policie budeme spolupracovat se společností Pomoc v nouzi," upřesnil starosta Sokolova Jan Picka.
Jedním z těch, který se na otevření stanu těší, je Alin Sivák. „Přespával jsem kdysi v opuštěném zděném domku v areálu sokolovské Bohemie," říká Sivák. Domek zbourali, a tak se těší na teplo vyhřívaného stanu. Stejně jako ostatní však ví, že je v něm přísný režim. „Největším problémem je alkohol. Loni jsme vždy před vstupem do stanu dýchali, zda nejsme podnapilí. Pokud vím, že jsem, ani tam nejdu," říká další z bezdomovců.

Strážníci upozorňují, že nedopustí jakékoliv porušování stanovených pravidel. Stan i jeho okolí budou pravidelně navštěvovat a hlídat jej bude i kamerový systém.

Stan byl pořízen na základě četných stížností obyvatel, ale třeba i sokolovské nemocnice. „Lidé nám neustále telefonovali a stěžovali si, že jim v panelácích dělají bezdomovci nepořádek a přespávají tam," řekl velitel strážníků Petr Kubis. Vyhřívaný stan by je tak měl přitáhnout ze sklepů domů či nemocnice.