Nedělní vyklízení sklepa v Sokolově se změnilo v ostrý policejní zásah, když 64letá žena našla ve sklepě uschovanou munici. "Oznamovatelka uvedla, že nalezla různé střelivo a nejspíše i ruční granát. Na místo hned vyrazili policisté ze Sokolova, kteří prostor zajistili a vyžádali si příjezd pyrotechnika z Teplic," uvedl mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Specialista po příjezdu určil, co seniorka vlastně objevila. "Konkrétně šlo o plně funkční dělostřelecký náboj, v jehož nábojnici byla tříštivá střela, několik ručních granátů, dýmovnice či několik desítek kusů malorážové munice. Munici zajistil a odvezl k její následné likvidaci," informoval Kopřiva. Při události nebyl nikdo zraněn ani nebyla způsobena žádná škoda na majetku.

Nalezená munice.Nalezená munice.Zdroj: PČR

Kopřiva také připomněl, že při nálezu munice by lidé měli, stejně jako žena v tomto případě, ihned informovat policii. "Přivolání pyrotechnici ke každému podezřelému předmětu přistupují se zvýšenou opatrností, aby při manipulaci nedošlo k explozi. Korozí předmětu může dojít k narušení systému pojistek a k výbuchu potom stačí málo. Proto nepodceňujte ani staré a zkorodované výbušniny a jiné předměty. V případě nálezu s nimi v žádném případě nemanipulujte a ihned o nálezu vyrozumte policii. Vyčkejte do příjezdu hlídky a místo nálezu zabezpečte tak, aby se k němu nepřiblížily další osoby. Pokud se nebude jednat o munici, nikdo se na Vás zlobit nebude," uvedl mluvčí policie s tím, že lepší je vždy nález ohlásit, než aby došlo k neštěstí.

Libuše Šafránková s cenou Týtý
Lidé se mohou se Šafránkovou rozloučit 25. června. Pohřeb bude jen pro rodinu