Jak dlouho děláte psovodku u policie a jak jste se k této profesi dostala?
Psovodku dělám 10 let, stejně tak dlouho jsem u policie. Už k policii jsem šla s tím, že chci dělat psovoda. Můj taťka chodil na cvičák, dělal sportovní kynologii, a já chodila s ním, bavilo mě to. Tak jsem se také začala věnovat sportovní kynologii a ten přechod už pak nebyl složitý.

Představíte své psy?
Mám tři psy. Jednoho na vyhledávání drog, tomu už bude osm, takže je to pejsek těsně před důchodem. Pak mám rok a půl staré štěně. To je teď ve výcviku, protože zhruba dva, dva a půl roku trvá, než je pes použitelný k vyhledávání omamných a psychotropních látek. A potom mám šestiletou fenu na vyhledávání výbušnin.

Co je na vaší práci nejnáročnější?
Určitě čas a flexibilita, kdy jste spíš na telefonu a čekáte, kde se kdy co stane.

Popíšete, jak vypadá pracovní den psovoda u policie?
Máme samozřejmě pracovní dobu, která se přizpůsobuje výjezdům. Po zbytek času držíme tzv. dosahy. Ráno musím všechny tři psy vyvenčit a naplánovat si den, co s kterým psem budu dělat. Nejnáročnější jsou štěňata, ta se musí cvičit denně. Musím vybrat místo. Ty speciálky jsou specifické tím, že musím hledat objekty, různé terény, pokaždé zakládat a schovávat někam jinam. Opakování prostředí může potom způsobit u psů chyby. Jedu cvičit, trénovat a odpoledne mají psi většinou volno. Večer musím vyvenčit, nakrmit. Když je dosah, dostávají poloviční dávku a musí čekat, jestli v noci něco nebude.

Vy si sami vyhledáváte místo k výcviku?
Většinou sami, kolegiálně, co kdo sežene, pomáháme si. Využíváme samozřejmě prostory Policie ČR i záchranných složek, které nám vycházejí vstříc.

Jak je tato práce nebezpečná pro vás a vaše psy?
Není. Samozřejmě že některé výbušniny jsou toxické, tam se musí dodržovat bezpečnost práce. Nelze s nimi manipulovat bez ochranných pomůcek. Psi se k náložím nedostávají přímo, ty jsou většinou někde zavřené, schované pod linem, ve skříních.

Jak se vám pracuje mezi samými muži psovody?
Lepší než mezi babama (smích). Já jsem si vždycky rozuměla víc s klukama.

Co musí člověk udělat, aby se stal služebním psovodem u policie?
Tak musí jít nejprve k policii. Měl by mít už nějaké zkušenosti třeba ze sportovní kynologie. Pak musí absolvovat základní kurz pro psovody. Slouží minimálně tři roky s výjezdovým psem, aby mohl dělat speciální kynologii, tedy vyhledávání. Na to taky potřebuje speciální základní kurz. Buď na vyhledávání drog, nebo výbušnin. A každý rok musí absolvovat přezkoušení.

Vzpomenete si na nějaký případ, kdy se vaši psi vyznamenali?
Pochvalu zaslouží za každý nález. Vždycky je hezké, když se povede najít větší množství drogy. Taky se nám povedlo najít třeba 3 kilogramy pervitinu. U těch výbušnin jsme samozřejmě radši, když se nenajdou, když je to čisté.

Na začátku března navštívil kraj prezident republiky. Jaké povinnosti z toho vyplývají pro služebního psovoda?
Doprovázeli jsme ho po všechny tři dny na každém kroku. Bezpečnost jsme zajišťovali společně s pyrotechnickou službou. Prohlíželi jsme různé prostory, kde se prezident měl pohybovat.

Komu byste tuto profesi doporučila?
Někomu, kdo má hodně času a nechce dělat nic jiného. Většinu času strávím se psy. Na rodinu si samozřejmě taky čas najdete, hlavně když ti psi jsou schopní, začleníte je, jinak byste se opravdu moc nepotkali.

Je v téhle práci rozdíl mezi psem a fenou?
Žádný rozdíl v tom není. Feny jsou obecně měkčí povahy, snáz se přemlouvají po dobrém. Eliminujeme to, že psi mají určité pohlavní reflexy. Když děláte někde, kde chodí lidi hodně venčit, tak mají problémy, ruší je to. Fenám je to úplně jedno. Jinak psi jsou tvrdší, odolnější.