Ještě před pár lety visel nad mariánskolázeňskou stáčírnou lázeňských pramenů velký otazník. Málokdo už věřil tomu, že by se po několika letech nečinnosti její provoz znovu rozběhl. Jenže ten zázrak se opravdu stal.

Nyní mohou zákazníci v obchodech a lékárnách znovu nakoupit Rudolfův Pramen nebo AQUA MARIA. Za tuto skutečnost může mimo jiné fakt, že se výkonný ředitel BHMW, a.s., Vojtěch Milko do Mariánských Lázní zamiloval.

Z opuštěného, neutěšeně chátrajícího areálu během několika posledních let vyrostla radost. Společnost známá svou Bílinskou stáčírnou kyselky a Zaječické hořké zakoupila mariánskolázeňskou stáčírnu a provedla kompletní rekonstrukci. Za ni dokonce v minulém roce získala ocenění Projekt roku Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Koupit stáčírnu a začít rekonstrukci byla velká otázka a výzva. Vojtěch Milko se svým týmem nejprve zjistili veškeré dostupné informace a začali mariánskolázeňskou stáčírnu navštěvovat. „Když něco vidím a zamiluji se do toho, je to konec,“ pousmál se Vojtěch Milko. Pro stáčírnu a lázně podle místních jedině dobře. Před Vojtěchem Milkem byla ale ještě dlouhá cesta. Jednání s městem, ale hlavně s původním majitelem komplexu. „Cena byla nejprve nereálná. Dalším jednáním jsme se ale postupně dostali na úroveň, kterou jsem mohl unést,“ popsal Vojtěch Milko začátky projektu.

Scéna z Kdyby tisíc klarinetů.
Na zpěvačku Evu Pilarovou vzpomínají v Lázních Kynžvartu

Během tří let se zanedbaný areál postupně změnil na skvost plný nejmodernějších technologií, s moderním zázemím pro zaměstnance, ale i dalšími prostory slibujícími mnoho možností využití do budoucna. Náklady na celou akci se vyšplhaly na více než sto milionů korun. „Získali jsme dotace z EU ve výši zhruba sedmačtyřiceti milionů korun,“ řekl.

Pamětníci původního stavu by sotva věřili, že taková změna je možná. Budova byla doslova přepracována od sklepa až po střechu. Získala opět dobově konzistentní vzhled a zbavila se všech nevkusných dostaveb z minulého století. Na její stylovou čistotu dohlížel mariánskolázeňský architekt Miroslav Míka. Kromě správní budovy a výrobní haly byla zrekonstruována i prameniště. „Nenechali jsme nic náhodě,“ uvedl Vojtěch Milko.

Vyhlídka na vrcholu Vysokého kamene.
Tip Deníku: Okolí Kraslic, ideální místo pro relaxační procházku

Stáčet se v Mariánských Lázních začalo začátkem roku 2019. Společnost našla s městem společnou řeč ve všech otázkách ohledně správy zdrojů. V současné době se stáčí léčivý lázeňský pramen Rudolfův, přírodní minerální voda AQUA MARIA a HEAD WATER pro světoznámou sportovní značku HEAD.

Nyní se stáčírna zabývá zahájením výroby stáčení do skleněných lahví, které by mělo být zahájeno hned po zkušebním provozu. Mariánskolázeňské balené prameny jsou k dostání v sítích supermarketů a v lékárnách v Česku, ale také v zahraničí. „Myslím, že jsme všechny přesvědčili, že jen nemluvíme, ale hlavně pracujeme,“ zdůraznil výkonný ředitel Vojtěch Milko.