Pouhých několik dní před komunálními volbami otřásá Novým Sedlem nepříjemná záležitost. Přes noc tu z kanceláře na městském úřadě zmizelo na 80 hlasovacích lístků. Lidé se obávají kupčení s volebními hlasy. Podle dosluhujícího starosty města Martina Loukoty by kauza potenciálně mohla mít do budoucna důsledky i pro rozvoj města.

Chybějící lístky zaznamenaly pracovnice úřadu minulý týden v souvislosti s nezvykle pozdní návštěvou pracoviště jedním z úředníků. „Svou kancelář jsem opravdu navštívil v předvečer tohoto zjištění, třicátého září. Na úřadě pracuji jako technik a k poslednímu dni v měsíci musím vždy dělat uzávěrku pohonných hmot. Většinou to udělám už odpoledne, tentokrát jsem si na to ale vzpomněl až na poslední chvíli. Už jsem v sobě měl dvojku vína, tak mě na místo dovezla moje manželka. Měl jsem v kanceláři navíc nějaké věci z víkendové akce, které jsem chtěl odnést domů, tak jsem ženu požádal, aby mi pomohla," vysvětluje Milan Bauman svou večerní návštěvu kanceláře i proč s ním v budově úřadu byla i jeho žena, novosedelská extajemnice Věra Baumanová. Ta je zároveň jedničkou na kandidátce hnutí Nový kurz. „Manželka na úřadě dlouhé roky pracovala, moc dobře oba víme, že je budova pod kamerami a z přístupového systému lze dopodrobna vyčíst veškeré údaje o tom, kdo a jak dlouho na úřadě byl. Navíc jsme oba bývalí policisté, nepřichází v úvahu, abychom se pokoušeli cokoliv odcizit, navíc takhle hloupým způsobem," podotkl Bauman. Podle něj se jedná o nešťastnou shodu náhod. Do kanceláře s hlasovacími lístky měly podle něj během celého týdne přístup desítky lidí. „Kdyby byla kancelář s lístky zamčená, k celé této nepříjemné kauze nemuselo vůbec dojít. Nerad bych ale někoho vinil z pochybení," upozornil technik s tím, že veškeré informace předal u výslechu policii.

Výslech absolvoval také starosta Nového Sedla Martin Loukota. „O tom, že se v budově úřadu někdo pohybuje v dost neobvyklou dobu, mě informovali místní občané. Podle údajů z přístupové systému jsme snadno zjistili, že se jednalo o pana Baumana s manželkou. Když pak úřednice ráno ohlásily, že v kanceláři chybí 80 hlasovacích lístků ke komunálním volbám, po konzultaci s panem Mikačem z krajského úřadu jsem celou záležitost předal policii," řekl k případu Loukota. Starosta navíc na včerejší odpoledne svolal schůzku zástupců všech stran a hnutí kandidujících ve volbách, kde je o případu informoval. „Nechci v žádném případě nikoho z ničeho obviňovat. Musím ale varovat, že kdokoliv by měl tendence se dopouštět kupčení s hlasovacími lístky, tedy za úplatu nabízet nebo přijmout jejich úpravu, dopouští se poměrně závažného trestného činu," uvedl. Kdyby kterákoliv ze stran zpochybnila výsledek voleb a podala žalobu, mohlo by to mít pro budoucnost města závažné důsledky. „Nestihl by se například schválit rozpočet, což by ovlivnilo čerpání státních dotací," uzavřel.