Ti jen v loňském roce zaznamenali 142 případů vloupání do rekreačních objektů. Škoda přitom činí dva miliony korun. Letos už policisté evidují 78 případů vloupání.

Zlodějům je jasné, že v chatách se nachází vybavení, kterým si jejich majitelé zpříjemňují pobyt v nich. Jde například o elektrické spotřebiče, pracovní nářadí, ale třeba i cenné předměty. „Lze říci, že všechno, co v chatě zůstává, láká zloděje, když zjistí, že je chata opuštěná," říká krajská preventivní policistka Zdeňka Papežová.

Z praxe policie dělí vykradače chat do několika skupin. První z nich je takzvaný slušňák. „Ten se vloupá do objektu, sní a vypije, co může, otevře si láhev alkoholu, ale zařízení chaty neničí a nedevastuje. Setkali jsme se s případem, že pachatel po sobě uklidil a ustlal postel. Vzal si pouze, asi na památku, malé tranzistorové rádio, které zpeněžil," poukázala preventistka. Další skupinou je zloděj vandal. Při vloupání do objektu užívá hrubé síly, ničí zařízení, co nerozbije a nezničí, to odcizí. Zůstává po něm jen spoušť. „Další skupinou je zloděj na objednávku, který si vybírá objekty, v nichž jsou cenné nebo starožitné předměty. Zpravidla zná velmi dobře cenu odcizených věcí," pokračovala Papežová tím, že označení zloděj šmejdil nese lapka, který do chaty vnikne, vše prohledá a odnese s sebou věci, které lze prodat. „Nejčastěji se jedná o elektrické kabely, oblečení, elektrospotřebiče nebo zahradnické nářadí," uvedla Papežová. Nabádá majitele chat a rekreačních objektů, aby se snažili riziko vykradení chat eliminovat. „Zimní období je velmi rizikové. Nicméně prakticky každý z nás může zabezpečit své obydlí, rekreační chatu nebo rodinný domek tím, že bude dodržovat základní jednoduchá a prakticky levná opatření," dodala. Na výzvy policie sice řada lidí slyší, statistiky ale mluví jednoznačně – ročně desítky vykradených chat. „Osobně se ale snažím zlodějům případnou krádež znemožnit. Před zimou odvážím věci, které by zloděje mohly zlákat. Pod zámek jde například sekačka a další elektrické nářadí. I zevnitř chaty odvážím spoustu věcí," říká zahrádkář Lukáš Vimr.

Několik rad

•  účinné jsou bezpečnostní zámky, složitější zamykací systémy, ochranné okenní folie, skla, okenice

•  určitou nadstavbou jsou elektrické zabezpečovací signalizace

• můžete také využít různých elektronických zařízení se zapínáním světla

• zajistěte, aby byl přehledný prostor před objektem