Nenáviděl Židy, nesnášel Američany a jako odstřelovač a zarytý muslim zabil mnoho lidí. Nyní se podle svých slov snaží změnit. Začal před lety u sebe a své rodiny, když změnil víru a stal se křesťanem. Pokračoval poté spolu s dobrovolníky například v palestinských školách. Zde se snaží, aby spolu arabské a židovské děti hrály fotbal, a ne po sobě střílely. Palestinec Tass Saada navštívil Sokolov, kde pohovořil o svém životě a zároveň vyzval přítomné posluchače, aby se stali dobrovolníky.

„Zeptejte se mě, na co chcete. Já se pak rozhodnu, zda vám odpovím," začal rozhodným slovem Saada. Poté přítomným sdělil, že z Čech ještě žádného dobrovolníka nemají. „Přijďte mezi nás," vyzýval Saada. Přítomné zajímalo, v čem taková pomoc spočívá. „Většinou jde o asistenty našich učitelů v palestinských školách. Snažíme se vybudovat dobré vztahy mezi dětmi i mezi jejich rodinami s rozdílným náboženstvím. Židé i Palestinci jsou hodně podezřívaví a není jednoduché si získat jejich důvěru. Hlavní je ale práce s dětmi," říká Palestinec Saada.

Tass Saada se narodil v pásmu Gazy. Když byl malý, emigroval spolu s rodiči do Saúdské Arábie a poté do Kataru. Už jako dospělý působil u bývalého předáka Organizace pro osvobození Palestiny Jásira Arafata, kterému dělal osobního strážce a řidiče. Byl také odstřelovačem. „Říkám s hanbou, že jsem zabil mnoho lidí," potvrdil Saada.
Kvůli své nenávisti vůči Židům se v roce 1974 rozhodl jít studovat do nenáviděných Spojených států amerických. „Řekl jsem si, že budu mít vzdělání, budu moci proti Židům bojovat i hlavou, nejen zbraněmi," konstatuje Saada.

Ve Státech byl překvapen tím, jak dobře ho přijali. Nikde mu podle jeho slov nedávali najevo, že je uprchlík. Našel si zde ženu a přešel na křesťanskou víru. Jeho bratr na něj poté dokonce poslal nájemné zabijáky kvůli tomu, že opustil učení islámu. „Hamás je teroristická organizace, která utlačuje své lidi a ovládá je," říká Saada. Konflikt mezi Araby a Židy popisuje jako nejstarší v historii. Podle něj jde o 4000 let starou rodinnou hádku.

„Celý konflikt je duchovní, nikoliv politický. Chybou je, že politici chtějí najít politická řešení, proto to nikdy nebude fungovat," je přesvědčený Saada.
Napsal také knihu o svém životě, kterou nazval Sloužil jsem Arafatovi. V ní popisuje, jak se palestinskému uprchlíkovi podařilo uspět v Americe. Byla přeložena do 29 jazyků, naposled právě i do češtiny.

Je to příběh, v němž nakonec láska triumfuje nad nenávistí, smíření nad trvalým rozdělením. Tento příběh prý může inspirovat každého člověka tak, aby dokázal překonávat rozdělení a konflikty ve svém životě.