Aplikace na resuscitaci už dávno není minulostí, k záchraně života dnes stačí zmáčknout tlačítko „spustit". Své o tom vědí i studenti chodovského gymnázia, kteří si na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to je, stát se záchranářem. Včera totiž budovu chodovského gymnázia a obchodní akademie navštívila lékařka z karlovarské nemocnice. Studentům ukázala základní prvky první pomoci, tak aby je v případě nutnosti mohli použít. Viděli také prezentaci a různé odkazy, které jim mohou posloužit jako usnadnění při první pomoci.

„Opakujeme si resuscitování ve škole i na různých kroužcích a já si myslím, že je to skutečně důležité. Dneska jsem například zjistil, že existuje mobilní aplikace, která mi pomůže zachránit lidský život. Když jdete někomu pomoci, je nejhorší zapamatovat si, co máte dělat. Podobná aplikace pomáhá ohlídat si časové frekvence," vysvětluje student chodovského gymnázia Daniel Kot.


Podle studentů bylo důležité i zjištění, proč se vlastně provádí masáž srdce. Mnoho lidí totiž při resuscitaci usiluje hlavně o oživení zraněného člověka. „Nejde o to, že musíte člověka oživit, důležité je masírovat srdce až do příjezdu záchranné služby. Nahrazujete srdeční činnost, která zajistí, aby se mozek okysličoval i v případě bezvědomí. Rozhodně musím přiznat, že záchrana lidského života není snadná. Povídat si o tom můžeme s hasiči i záchranáři, ale pokud to nezažijeme, vše je jen teorie," říká další studentka Karolína Malá.


Prezentace trvala v chodovské škole tři hodiny. Karlovarská krajská nemocnice pořádá podobné akce pravidelně, studenti se o téma totiž zajímají. „Projekt je pro žáky důležitý. Poslouchají a zapojují se přímo do akce první pomoci. Vyučovací hodina plně stačí na to, aby kladli důležité dotazy a zároveň si vyzkoušeli, jaké to je, někomu zachránit život," informovala učitelka Radka Pokludová.
Pro studenty byly zajímavé také doplňující informace, například to, kam volat v případě nouze. Zjistili totiž, že není číslo jako číslo. „Pokud budu potřebovat pomoct, musím volat hned na telefonní číslo 155. Kdybych vytočil 112, není to špatně, ale mohu ztratit důležité minuty pro záchranu lidského života, překvapila mě tahle informace," dodal student Kot.

Autor: Klára Čurlinová