„Během očkování se neprojevily žádné závažné reakce. Asi u dvou procent očkovaných nastaly v dalších dnech běžné reakce, jako je bolest hlavy, zad či zvýšená teplota, což jsou běžné projevy u jakéhokoli očkování. Všichni očkovaní čekají na druhou dávku vakcíny, která by měla být podána na konci ledna,“ řekla mluvčí záchranky Petra Bakurová.

Záchranáři budou vypomáhat také s očkováním seniorů a zaměstnanců v domech sociální péče. Tento týden bude ve třech zařízeních naočkováno celkem 180 osob. K mobilnímu odběrovému týmu Covid-19, který nadále provádí odběry u indikovaných občanů, vytvořili mobilní očkovací tým Covid-19. „V obou týmech pracují naši záchranáři. Ve svém volnu, když neslouží na záchrance a po dodržení bezpečnostních přestávek, opět vypomáhají s dalšími nutnými pracemi. Jsme na ně hrdí a děkujeme jim stejně jako našim záchranářům, kteří chodí stále vypomáhat do nemocnic,“ zdůraznila Bakurová.

Podle mluvčí není situace v nemocnicích v tomto období lehká, kapacity jsou již na hraně, někdy prý i za ní. „Například 10. ledna jsme zajišťovali transport šesti pacientů z chebské nemocnice do jiných zařízení mimo kraj. Jednalo se o jednoho pacienta z ARO a pět interních pacientů. Chebská nemocnice, konkrétně interní oddělení má náš hluboký respekt. Snaha personálu na tomto oddělení ustát neúnosný nápor, je obdivuhodná,“ připomněla Bakurová.

Ilustrační foto
Cheb je ochromený koronavirem