Bublavská záchranná stanice je jediné zařízení svého druhu v Karlovarském kraji. Po přestěhování roste a buduje nové zázemí. Podle Vladimíra Tomáše Smolíka to bude ale běh na dlouhou trať, neboť stanice je závislá na pomoci druhých, konkrétně veřejnosti, obcí či firem.

Zrovna nedávno převzal Smolík rovných deset tisíc korun od dětí z kraslické základní školy, která pro stanici pořádá každý rok vánoční trhy. „Nesmírně si této pomoci vážím," poznamenal. O stejnou sumu žádal například i město Sokolov. Dostal polovinu.

„Ve fondu na podobné případy máme 10 tisíc korun celkem. Nechtěli jsme proto vyčerpat celou částku pro případ, že by se přihlásil ještě někdo. Pokud se tomu tak nestane a pan Smolík zažádá ke konci roku opět, dáme mu i zbytek. Do stanice totiž naši strážníci dravce podle mých informací vozí," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

V nové stanici vzniknou opět voliéry, kam budou moci chodit rodiny s dětmi zvířata krmit. „Vybudujeme malé ekocentrum, naučnou stezku, rozletovou voliéru, ošetřovnu, přípravnu krmiva, prostě vše, co potřebujeme k záchraně zvířat," doplnil. Na novou stanici se Smolík těší. Počet zachráněných zvířat totiž stále roste. Loni jich stanice ošetřila 450.