Malebná vesnička ležící mezi Vintířovem a Lomnicí ustoupila těžbě uhlí v 70. letech minulého století. V té době měla kolem 700 obyvatel, kteří dlouhá léta nezapomněli na svůj rodný domov.
Zhruba čtvrtina z nich pravidelně jezdí na setkání bývalých „Lipničáků" do Vintířova, kde společně vzpomínají na své rodiště. Každé dva roky Vintířov spojí akci většinou s Hornickým dnem a do obce se sjede kolem 150 lidí.
„Bývalých obyvatel Lipnice je stále hodně. Před dvěma lety, kdy proběhlo setkání, zaplnili rodáci celý společenský sál U Kahanu. Řekla bych, že jich bylo zhruba kolem 150, a to není málo. Organizaci setkání a program má v rukou většinou starosta Vintířova. Je hezké, že se tradice udržela," říká pracovnice úřadu Jana Češková.
Celá akce bude zahájena v sobotu 12. září  v 11.30 hodin na bývalém lipnickém hřbitově. Zde si společně obyvatelé připomenou historii obce a poté se přesunou do společenského sálu restaurace U Kahanu.
Tady už bude připravený program v doprovodu dechové hudby manželů Homolkových, tradičních účastníků setkání. S programem ve společenském sále se počítá do 17.00 hodin.
Přímo v sále bude možnost občerstvení a dále mohou účastníci využít i stánků s občerstvením, které budou v prostorách místního fotbalového hřiště, kde je na tento den naplánován taktéž program pro dospělé a děti, zhruba do 20.00 hodin. ⋌(kčr)