S blížícím se koncem období vegetačního klidu nabývají na intenzitě zásahy do zeleně, prořezávky a kácení stromů.Mnohdy to jsou zásahy nezbytné, často se však setkávají s nepochopením lidí. A někdy může pokácení stromů skončit i policejním vyšetřováním, což se událo například ve Františkových Lázních.

V lázeňském městě padly k zemi čtyři kaštany. „Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality kvůli tomu obvinili dvě osoby. Pětačtyřicetiletý muž a třiatřicetiletá žena údajně rozhodli o odstranění celkem čtyř stromů jírovce maďalu, ačkoliv měli vědět, že tyto stromy na základě dendrologického posudku a předchozího správního řízení k pokácení nejsou určeny," uvedla krajská policejní mluvčí Andrea Kávová.

Podle starosty Františkových Lázní Ivo Mlátilíka však stromy ohrožovaly místní občany i hosty lázní, a proto bylo jejich pokácení nutné.

„Máme fotodokumentaci, že z těch kaštanů padaly větve o průměru 20 cm a ty například výrazně poškodily betonové hlavice tamního plotu. Za rozhodnutím úředníků naší radnice si stojím. Navíc reagovali na můj pokyn, kdy jsem cítil ohrožení lidí, a v takovém případě nepotřebuji žádný dendrologický posudek," poznamenal starosta Mlátilík.

Mlátilík odmítl právě tento posudek od pana Rákose z Mariánských Lázní, který podle něho není vůbec žádným soudním znalcem v daném oboru. „Věřím v očistění obviněných osob," dodal starosta. Opoziční zastupitel František Šnajdauf ale tvrdí, že na pokácení stromů musel mít Mlátilík evidentní zájem.

Karlovy Vary

V Karlových Varech se připravuje kácení jednadvaceti lip na náměstí Milady Horákové. Tady ještě k zemi nepadl ani jeden strom, přesto se už někteří lidé bouří. A dokonce chystají petici. Podle nich jsou stromy v pořádku.

Město argumentuje tím, že stromy jsou ve špatném stavu a jeden už loni sám spadl. Kromě materiálních škod se nikomu nic nestalo.

„Právě pád jedné lípy nás přiměl k zadání odborného posudku na stav dřevin na náměstí Milady Horákové. A ten prokázal, že lípy jsou velmi poškozené a budou se muset pokácet. Stromy poškodila výstavba garáží na náměstí a to se projevilo teprve nyní," vysvětlil náměstek Jaroslav Růžička. Výkopy totiž poškodily kořeny lip, kam se dostala hniloba.

„Strom pak nemá kořeny stabilní a může se skácet," doplnil Miroslav Kučera, ředitel Správy lázeňských parků.

Razantní zásah do zeleně na náměstí Horákové ale vedení města odmítlo.

Lípy se tak budou kácet postupně a první na řadu přijde šest stromů lemujících stranu směrem k Jaltské ulici. Správa lázeňských parků zde pak ihned provede výsadbu nových javorů babyka. Tento strom je tolerantní k městskému prostředí a také bezpečnější. Na rozdíl od až třicetimetrových lip dorůstají do výšky pouhých dvanácti metrů.

Za první etapu kácení zaplatí město dvě stě tisíc korun a celý projekt přijde na necelých sedm set tisíc korun.

Sokolov

Zásahům do zeleně se nevyhne ani Sokolov. „Kácení stromů ve městě a úpravu zeleně provádíme každý rok podle dispozice města a jejich rozhodnutí. Vždy je u toho souhlas dendrologů, z kterého je jasné, že jsou stromy nemocné nebo hrozí zřícením. Své připomínky může vznést i odbor životního prostředí sokolovské radnice. My bychom si bez těchto potřebných formalit nedovolili nic kácet. Hrozila by nám velká pokuta," řekl jednatel sokolovských technických služeb Jaromír Dvořák.

Na kolik vyšly podobné práce sokolovskou radnici minulý rok, bude předmětem jednání rady města, plánované na příští týden.

„Zprávu za rok 2012 včetně konkrétních čísel dostanou radní na stůl příští úterý 19. března," potvrdila Petra Němečková z odboru rozvoje města. A co na to občané?

Sokolováci hodně vnímali, když zmizel jeden ze symbolů zdejšího centra. Pokácení topolu černého, vedle kruhového objezdu u městského úřadu, radnice dlouho odkládala. Nakonec vedení města donutily špatné posudky odborníků k razantnímu zásahu a strom nechalo loni zlikvidovat.

„Nechtěli jsme ohrožovat zdraví či životy kolemjdoucích občanů," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.