Vernisáž se koná v pondělí 29. října od 17:30 hodin. Autorka patří od 70. let k významným českým fotografům módy, herců a hudebníků. Ve své volné tvorbě se zaměřuje na ženu a ženský akt. S tím souvisí i téma matky a dcery. Její ženské portréty a akty jsou unikátní důvěrným ztvárněním osobní výjimečnosti.

Petra Skoupilová zobrazuje neuchopitelnou náladu ženských vztahů v rámci rodiny i milostných nálad, nadčasovost i prchavost konstelací založených na společných genech, touhách a starostech, na dědičnosti krásy, inteligence a fantazie. Často vychází ze své profesionální módní a portrétní tvorby, ale její modelky najednou ožívají jako osobnosti, které přestávají pózovat, aby o to víc byly v bezčasových okamžicích samy sebou.

Fotografie Petry Skoupilové se věnují takřka výhradně ženě, její přirozenosti a kráse, nazírané citlivým a chápavým ženským okem. Narozdíl od mužů volí civilní, neateliérové prostředí, vytvářející tiché souznění ženské pospolitosti. Autorčin ojedinělý rukopis vychází z ateliérového portrétu 19. století, z geometrického slovníku avantgardy i z romantické aranžované fotografie 70. let. Její tvorba je výjimečná svým pojetím, které poetiku a romantičnost vždy kompenzuje ryze ženskou, nepatetickou citlivostí, což jí v české fotografii zajišťuje nezaměnitelnou pozici.

Historička umění Anna Fárová popisuje fotografie Petry Skoupilové takto: "Nadčasové klima, šarm atmosféry kdysi a vždy, jako by všechno pokračovalo a nic nikdy se nezměnilo, kontinuita společnosti dávno a nyní, cosi pozapomenutého, jakýsi klidný luxus, chvíle nicnedělání, pozastavení času, krása zbytečných gest, kultivované a rafinované fyziognomie, obličeje pěstěné, krásné a chytré, to vše vidíme na fotografiích Petry Skoupilové. Žena snivá a vysněná, eroticky působící, je formulována nezvyklým způsobem. Ve svém narcizmu pluje se zavřenýma očima svým vlastním světem, naráží na zrcadla a na vodu, které ji přetvářejí a zrcadlí. V tichých salónech se setkaly vytoužené bytosti. V rodinných portrétech, kde matky s dcerami se nám dívají přímo do očí v uvolněných nedělních dopoledních, je pouto mezi realitou a fikcí, mezi skutečnými vztahy a artificiálností obrazu, ke kterému směruje elegantní režie Petry Skoupilové. Jsou to přítelkyně, jsou tu vztahy. Hovoří se tu o ženě, jak by o ní nehovořil muž. Je to jinak: něžnost, nikoliv agresivita, kontemplování a ne zmocňování, hledání individuality a ne konzumování objektu. Někde z ticha vybuchne exprese a extatické gesto vyjadřující vnitřní energii těchto krásných bytostí."

Nová sokolovská výstava bude otevřena do 28. listopadu denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Díky laskavé podpoře města Sokolova a Ministerstva kultury ČR je vstupné zdarma.

Otevření komunitního centra
Lomnice má nové komunitní centrum