Stále větší množství žen míří do mamografického centra radiodiagnostického oddělení Nemocnice Sokolov. Podle zdejší lékařky Gabriely Šteinfeldové ženy více dbají na prevenci, dobrá zpráva je i to, že riziko vzniku nádorových onemocnění nepodceňují stále mladší ženy. „Od začátku fungování našeho centra je patrný každoroční nárůst počtu vyšetřovaných žen v rámci screeningu hrazeného pojištovnou. V loňském roce jsme přesáhli počet 8 tisíc vyšetřených žen. Což představuje zhruba deseti procentní meziroční nárůst,“ uvedla Šteinfeldová. „Obecně lehce přibývá mladších žen, která tato vyšetření vyžadují,“ poukázala.

Pomáhají také publikované případy celebrit, které rakovinou prsu onemocněly. Typickou ukázkou je případ Angeliny Jolie. Pokud se objeví v televizi, vzroste zájem o tato vyšetření. Stejné to bylo například i v době, kdy tento problém řešila jedna z hrdinek seriálu Ordinace v Růžové zahradě.

Za roky, kdy centrum funguje, se zlepšila lékařská diagnostika i přístrojové vybavení. Tím se také zvýšil počet diagnostikovaných nádorů. „Celkově počet diagnostikovaných nádorů zůstává procentuálně přibližně stejný. Narůstá však počet minimálních drobných nádorů, třeba pětimilimetrových,“ řekla. Podle ní je to z toho důvodu, že se zlepšují odborné dovednosti a znalosti lékařů i jejich přístrojové vybavení.

Palivový kombinát Vřesová
Opravy kotle ve Vřesové bude doprovázet vyšší hluk

Důležité je provádět mamografický screening pravidelně jednou za dva roky na stejném pracovišti, kde může lékař snímky porovnat. „Když si snímky za sebou lékař srovná v časové řadě, tak podle vývoje lépe diagnostikujete drobný nádorek,“ říká. Smyslem prevence je nacházet nádory v co nejmenší velikosti a zvýšit pravděpodobnost úspěšné léčby.

Ženám doktorka Šteinfeldová doporučuje samovyšetřování jednou měsíčně a při změně déle trvajícího pohmatového nálezu je nutné navštívit lékaře, který dále rozhodne o potřebě specializovaného vyšetření.

Preventivní MMG vyšetření prsu je u nás hrazené zdravotní pojišťovnou jednou za dva roky, a to pouze ženám ve věku od 45ti let a výš. Rakovina prsu se však vyskytuje i u žen v mladším věku. Proto před šesti lety vznikl projekt Ženy ženám, který nejen upozorňuje na důležitost preventivních vyšetření, ale také přispívá na mamografické či ultrazvukové vyšetření částkou 200 Kč.

Od 15.srpna do 30.listopadu tak bude sokolovská nemocnice patřit projektu Ženy ženám, který podporuje společnost Avon Cosmetics. Stejně jako v minulých letech ho bude zajišťovat Aliance žen s rakovinou prsu. Akce má pozitivní efekt především v tom, že láká k návštěvě mladší ženy a tím se mění spektrum pacientů.

Ilustrační foto.
Rotava se zazelenala, nové jsou stromy v alejích

„Chodí stále mladší ženy, které díky osvětě již považují screening za samozřejmost. Věková hranice bezplatného vyšetření má svoje opodstatnění. Možná by bylo vhodné ještě snížit hranici na 40 let,“ uvádí s tím, že sama loni absolvovala svou první mamografii.

Ženy se někdy bojí vyšetření absolvovat. Mají pocit, že budou ozářeny, bude je to bolet, obávají se špatného výsledku. Přístup laborantů a lékařů v sokolovské nemocnici je citlivý.

„Vždy ženám sdělíme, že mají podezřelý nález, který se dále musí dovyšetřit odběrem vzorku, který upřesní diagnózu. S kolegyní se snažíme být empatické a ženě vše v klidu vysvětlíme. Víme, jak moc je to citlivé téma a opravdu se snažíme být co nejvíce příjemné. Ženy často uklidní informace, že velmi pravděpodobně o prso nepřijdou,“ vysvětlila.

To, že ženy neonemocní samy neovlivní a nezaručí jim to ani zdravý životní styl. „Důležitá je riziková rodinná anamnéza, kde je riziko výskytu rakoviny o hodně vyšší. Takové pacientky upozorňuji, aby chodily opravdu pravidelně a sledovaly se.“

Důležitým faktorem je podle doktorky Šteinfeldové stres. „Nemám ten názor nijak vědecky podložený. Opakovaně se mi ale stalo, že u pacientky s tragickou zátětí v rodině se za pár měsíců objevil pozitivní nález,“ přirovnává.

Hrobka rodiny Gaschů se v Chodově dočká obnovy.
Hrobka rodiny Gaschů se v Chodově dočká obnovy

Rakovina prsu se ale týká i mužů. Za poslední 2 roky zde lékařky diagnostikovali tři karcinomy prsu.

„Jsou to většinou dříve narození pacienti. Muži chodí v drtivé většině případů potom, co jim zduří prsní žláza a prso je bolí, V naprosté většině případů se jedná pouze o zvětšení prsní žlázy, tzv.gynekomastii, která nemá s nádorem prsu nic společného,“ uvádí Šteinfeldová. Ale pozor! Pokud se karcinom prsu objeví u muže, tak je to v rodině velké riziko a možnost, že se objeví i u dcery nebo syna. „Takové pacienty musíme sledovat pečlivě a pravidelně, nic se nesmí podcenit,“ uzavřela.