Už dvě desítky psů v letošním roce dokázaly najít domov díky usilovné práci záchytného zařízení pro zvířata sokolovské městské policie. Zimu jich tam ovšem letos přečkávalo nebývale mnoho – lidé bez skrupulí vyhodili na ulici jak bezbranná štěňata, tak nemocné staré psy. Zařízení ale letos čeká například i vybudování ošetřovny nebo další kurzy a závody pro majitele psů.

„Stejně jako každou zimu jsme byli v záchytném zařízení nachystáni na příliv pejsků, tentokrát nás ale zaskočilo poměrně velké množství štěňat vyhozených přímo na ulici a množství přivázaných menších pejsků, kterých se takto někdo zbavil. Zejména v zimě je prochladnutí malých pejsků velice nebezpečné, proto bychom rádi apelovali na všechny bezradné majitele psů, kteří se jich z nějakého důvodu musí vzdát, aby svá zvířata nenechávali jen tak bezprizorně na ulici, ale raději se přišli domluvit přímo k nám do útulku nebo na městskou policii. Nehledě na to, že podle nového občanského zákoníku zvíře již není posuzováno jako věc, ale je uznáváno za živou bytost a jeho opuštění je trestné," sděluje Veronika Fazekašová, vedoucí zařízení.

Udávat opuštěné psy do nových rodin se ale na Vránově stále daří. Od začátku roku už nový domov našlo dvacet psů. Přesto někteří stále na milující páníčky marně čekají. Mezi nimi i třináctiletý Brit – zcela slepý pes, kterého do kotce přivedla nešťastná shoda okolností. „Jeho život předtím nebyl žádné peříčko. Bojíme se, že nám tu zůstane na dožití, přitom by si zasloužil ten nejkrásnější důchod. Opuštěný starý pejsek – to je vždycky to nejsmutnější. A takových tu zrovna máme pět. Za milující rodinu by byli nesmírně vděční, často teskní po svém majiteli," vysvětluje Veronika Fazekašová.

Psům v zařízení se ale jeho zaměstnankyně naplno věnují i v zimě – nejen po stránce péče a zdraví, ale i výcviku a výchovy. „Když se nedá chodit kvůli počasí na hodně dlouhé procházky nebo vyběhat pejsky vedle kola, zkoušíme například zabavit pejsky různými hlavolamy. Z cukrárny na Starém náměstí jsme například dostali jako dárek pro naše svěřence děrované rohože, do kterých schováváme pamlsky a oni je hledají," říká Vanda Říhová, která má na starost výchovu zvířat v záchytném zařízení.

Záchytné zařízení čeká letos celá řada změn. V plánu je zřídit ošetřovnu, zateplenou místnost pro štěňata a staré psy, přibudou i další kotce a voliéra pro kočky. Na pak jaře budou pokračovat vzdělávací kurzy pro majitele psů a v plánu je i druhý ročník orientačních závodů, které měly v loňském roce velký úspěch. Tento rok budou ještě zpestřeny doplňujícím programem.