„V posledních týdnech jsme zaregistrovali případy hepatitidy typu A v Ostrově, Karlových Varech, Nejdku, Chebu, Chodově a v Kraslicích, z toho v Nejdku a v Kraslicích mezi školními dětmi," potvrdila včera Martina Prokopová, ředitelka odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

Například v Kraslicích na Sokolovsku se první případ objevil už před Vánoci. Podle Prokopové tam byly potvrzeny čtyři případy, z toho 3 u školních dětí. Šetřením byla prokázána souvislost s nemocnými v Chebu. Ve třídě, ve které se žloutenka objevila, jsou stanovena protiepidemická opatření tak, aby nedocházelo ke kontaktu s ostatními dětmi. „Vyhradili jsme pro čtvrtou třídu, kde se žloutenka vyskytla, vlastní prostory. Škola dodržuje přísná hygienická opatření, která stanovila hygienická stanice. Jde například o plošnou dezinfekci rukou v jídelně, na toaletách u dětí i učitelů atd.," řekla Pavlína Poledňáková, zástupkyně ředitele SŠ, ZŠ a MŠ v Havlíčkově ulici v Kraslicích.

Samotní rodiče podle hygieniků často volají na hygienickou stanici a panikaří. Jsou to ale právě oni, kdo mají prevenci u svých dětí v rukou. „Kvůli žloutence vzniká mezi rodiči panika, ačkoliv existuje možnost očkování proti žloutence typu A a jedním z úkolů rodičů je naučit své děti správným návykům, tedy tomu, že si mají mýt ruce před jídlem a po použití toalet," uvedla Prokopová.

Podle zprávy ze začátku ledna, kterou krajští hygienici vydali, onemocnělo od září 2014 v Karlovarském kraji virovou hepatitidou typu A celkem 296 osob, a to 136 z okresu Cheb, 59 z okresu Sokolov a 101 z okresu Karlovy Vary. „Tento trend je pro Karlovarský kraj neobvyklý. V minulosti byly hlášeny pouze ojedinělé případy do deseti případů virové hepatitidy typu A za rok. Její výskyt souvisí zejména s nedostatečně prováděnou hygienou rukou. Virus hepatitidy vylučuje nemocný člověk stolicí a vstupní branou nákazy je zažívací trakt. Tento virus je velmi odolný vůči vlivům zevního prostředí, přežívá týdny při pokojové teplotě, léta ve zmrazeném stavu. Zničen je například po pětiminutovém varu, po deseti hodinách při teplotě 60 stupňů Celsia, po působení dezinfekčních přípravků s virucidním účinkem," poukazuje Prokopová s tím, že nákaza se šíří přímým kontaktem s nemocným člověkem, kontaminovanýma rukama nebo nepřímo kontaminovanou vodou, potravinami, předměty, vzácně i krví.

„Proto připomínáme, že nejdůležitějším preventivním opatřením je dodržování základních zásad osobní hygieny, a to mytí rukou po použití WC, vždy před konzumací stravy a po příchodu z venku. Vzhledem ke zvýšenému výskytu žloutenky doporučujeme i provádění dezinfekce rukou dezinfekčními přípravky s virucidním účinkem. Je zcela nevhodné například pít z jedné lahve, společně ukusovat svačinu, dělit se o společnou cigaretu, společně kouřit vodní dýmku a provádět další podobné činnosti. Nemalý význam má i mytí ovoce a zeleniny před konzumací. Apelujeme i na rodiče, aby věnovali zvýšenou pozornost hygieně rukou u svých dětí. Další možnou prevencí je očkování proti žloutence typu A, které po podání dvou dávek dlouhodobě chrání před nákazou. Očkování se lze podrobit u ošetřujícího lékaře či v očkovacích centrech Karlovarského kraje na vlastní žádost, za úhradu."