K celorepublikové akci Český den proti rakovině se včera připojili pionýři v Habartově. S úsměvem a nadšením vyrazili do ulic města, aby zde zájemcům prodávali za dvacet korun žluté kvítky. Sbírka je součástí preventivní kampaně, která má upozornit na smutnou skutečnost, že v České republice onemocní zhoubným nádorem tlustého střeva a konečníku přes osm tisíc lidí ročně a takřka pět tisíc jich zemře. „Kdyby lidé nebrali péči o své zdraví tak lehkovážně, hrozivá čísla výskytu i úmrtnosti by byla o 30 procent nižší," zdůrazňují organizátoři kampaně.

K tradiční sbírce Český den proti rakovině se habartovští pionýři přihlašují dlouhodobě. „Je to už asi osm let, co se snažíme tímto způsobem pomáhat. Za tu dobu nás už lidé ve městě znají a vědí, na co jejich peníze půjdou. Většinou se setkáváme s pozitivními reakcemi, ale jak to bývá, někdy se objeví i odmítavá slova," pověděl František Kováč, vedoucí habartovské Pionýrské skupiny des. St. Roubala. „Někde nás už vyloženě čekají a říkají nám, ať je pionýři se žlutými kvítky navštíví. Takto chodíme do školských zařízení a také pravidelně na městský úřad," pokračoval Kováč.

V Habartově pionýři každý rok průměrně prodají 250 kvítků. Loni poprvé se jim podařilo rozprodat všechny kytičky, které měli k dispozici. „Ačkoli je cena za jeden kus dvacet korun, lidé někdy do kasičky vhodí i více, třeba padesátikorunu. Jsme rádi, že se sbírka ve městě takto dobře ujala," poznamenal vedoucí. „Většinou si lidé od nás berou jednu kytičku, jsou případy, že si někdo koupí i pět najednou," řekl jeden z pionýrů Tomáš Spurný. Místem, kam skupina dobrovolníků včera zamířila, byl i obchod s potravinami na náměstí. „Vezmu si od vás tři kvítky. Jeden je pro mě a ty zbylé pro mé dvě dcery," požádala s úsměvem prodavačka Alena Pňáčková. Ne u každého ale pionýři uspěli. „Nemám u sebe ani floka," pokrčil rameny oslovený kolemjdoucí.