„Vyvarujte se během zimních měsíců ohňům, a pokud možno i jakýmkoli vstupům do podzemních prostor. Jakékoli vyrušení zimujících netopýrů je může stát život,“ varují ochránci přírody.

Přes zimu netopýři hibernují obvykle v různých podzemních dutinách, trhlinách či spárách. Jsou v tomto období hodně zranitelní.

Zalepená sýkorka byla obalená nečistotami.
Sýkorka uvízla v nebezpečné pasti na myši. Šanci dostala v záchranné stanici

„Hibernace jim umožní z tukových zásob zimu přežít, ale pokud jsou vícekrát během zimy probuzeni, odebírají z tukových zásob více energie, a ty jim pak nemusí do jara vystačit, v důsledku čehož mohou i zemřít. Ještě horší scénář nastává v mrazivých dnech, kdy je něco vzbudí a přiměje vyletět ven, kde na ně čeká smrt umrznutím,“ dodávají ochránci přírody z ČSOP.

Problémem je i zapálená cigareta

K probuzení netopýrů přitom stačí pouhá přítomnost lidí v zimovištích, jako jsou staré sklepy, jeskyně či štoly. Ještě větším nebezpečím je rozdělávání ohňů, ale třeba i pouhá svíčka či zapálená cigareta v takovýchto prostorech.

Kouř a teplo z ohně rozdělaného v nějaké jeskyni či pod skalním převisem pronikne i do těch nejužších, nejhlubších skulin, netopýry probudí a donutí vyletět. „To, že žádného netopýra nevidíme, neznamená, že jich ve spáře nad námi není zalezlých i několik desítek či stovek,“ upozorňují ochránci.

Obojkování odchycené vlčice v roce 2021.
Vlků je stále více. Jejich tajemství pomáhají odhalit obojky

Netopýři si naši pozornost zaslouží nejen schopností pohybu a lovu potravy ve tmě za pomoci echolokace, skrytým způsobem života, kdy často žijí v naší těsné blízkosti, aniž bychom o nich věděli, velikou spotřebou hmyzu včetně škůdců, ale i velkou citlivostí na různé lidské aktivity. Proto jsou všechny druhy letounů chráněny našimi zákony i mnoha mezinárodními úmluvami.

ČSOP při příležitosti Roku netopýrů připravuje přednášky, vycházky, putovní výstavu i další akce, které poodhalí před laickou veřejností tyto tajemné živočichy a probudí zájem o jejich ochranu. Co se chystá, ale i kde se o netopýrech dozvědět více, a různé zajímavosti o netopýrech a jejich životě je možné průběžně sledovat na stránkách Rok netopýrů.