Péče o srst psa by měla být součástí každodenní péče o psa. Pokud chcete, aby pejsek měl hezkou a zdravou srst, tak ho nemyjte a nešamponujte častěji, než je nutné. Mnoho pejskařů dělá chybu, že často psa myje a používá při tom šampony. Pravdou ale je, že časté koupele srsti škodí, protože se může poškodit mikroflóra srsti a při používání velkého množství saponátů ztrácí svou schopnost přirozeného odmašťování. Mytí psa šampony je ideální 1x až 2x ročně. Nikdy nepoužívejte „lidské“ šampony, ale speciální psí.

Kartáčování psi milují

Pokud je pejsek například umazaný od bláta, tak chvilku počkejte, až špína zaschne, a pak vykartáčujte. Zapáchá-li pejsek, je dobrým pomocníkem octová voda.

Ilustrační snímek
Chystáte se na dovolenou? Zvíře můžete vzít i s sebou

Určitě je dobré také pejska kartáčovat. Mazlíčka tak nejen zbavíte nadbytečné srsti, ale masáží podpoříte tvorbu mazu. Kartáčování navíc psi přímo milují a naprostá většina z nich si vaši péči bude užívat.

Vhodná strava a doplňky

Velkou roli v péči o srst hraje kvalitní strava s vysokým obsahem masa, minerálů a vitamínů. Důležitý je i vysoký obsah bílkovin. „Pro lesklou a zdravou srst je dobré dávat do krmiva i omega mastné kyseliny. Hlavním zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou ryby nebo speciální psí oleje, které se přidávají ke krmivu. Dobrou volbou je například lněný olej. Ten podporuje elasticitu a pružnost pokožky a zároveň i zdravou a lesklou srst psa. Pokud má pejsek potíže s kůží či nehezkou srstí, můžete zkusit psovi dát i speciální pivovarské kvasnice, které pomáhají k regeneraci pokožky,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek z české rodinné firmy Yoggies